زردی نوزاد یا یرقان یک بیماری شایع است که ممکن است برای والدین نگرانکننده باشد. در این مقاله، با علل و انواع زردی نوزاد آشنا می شوید. همچنین، علامت هایی که نشان دهنده نیاز به مشاوره پزشکی است، را نیز مورد بررسی قرار میدهیم. در ادامه با ما همراه باشید.
زردی نوزاد: یرقان و انواع آن
اگر پوست و سفیدی چشمان نوزاد شما زرد شده است، این نشانه زردی یا یرقان میباشد. زردی یک بیماری شایع در نوزادان است که به دلیل افزایش "بیلی روبین" در خون رخ میدهد.
"بیلی روبین" مادهای زردرنگ است که برای جایگزینی گلبولهای قرمز قدیمی در بدن استفاده میشود. کبد مسئول دفع "بیلی روبین" از طریق مدفوع میباشد. به دلیل رشد ناکافی نوزادان، کبد آنها قادر به دفع این ماده نمیباشد. زردی ممکن است از روز دوم یا سوم تولد یا یعد از هفته اول ظاهر شود. علائم زردی ابتدا روی صورت کودک و در نهایت روی پاهای او مشاهده میشوند.
دلایل ایجاد زردی نوزادان عبارتند از:
- سطح بالای گلبولهای قرمز خون
- کمبود پروتئینهای لازم
- نارس بودن کبد
- جذب دوباره "بیلی روبین" قبل از دفع آن توسط روده
انواع زردی نوزادان عبارتند از:
- زردی فیزیولوژیکی یا طبیعی: این نوع زردی بسیار شایع است. از روز دوم تا چهارم تولد ظاهر میشود و در یک تا دو هفته پس از تولد نوزاد ناپدید میشود.
- زردی نارس بودن: این نوع زردی معمولاً در نوزادان نارس مشاهده میشود که برای جلوگیری از عوارض آن، باید به سرعت درمان شود.
- زردی ناشی از نقص شیردهی: زمانی رخ میدهد که کودک شیر کافی دریافت نمیکند.
- زردی ناشی از شیر مادر: این نوع زردی نادر است، اما برخی از نوزادان به دلیل مواد موجود در شیر مادر مبتلا به زردی میشوند و معمولاً بعد از هفته سوم تا دوازدهم بهبود مییابند.
- زردی ناشی از ناسازگاری گروه خونی: این نوع زردی زمانی رخ میدهد که گروه خونی جنین با مادر مغایرت داشته باشد. در این زمان، بدن مادر آنتی بادیهایی ترشح میکند که گلبولهای قرمز خون نوزاد را از بین میبرند و این باعث تجمع "بیلی روبین" در بدن نوزاد میشود.
زمانیکه پوست کودک در حال زرد شدن است و دمای بدنش بالاست یا زردی او در حال افزایش است، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.